Translate

sâmbătă, 9 octombrie 2010

Ironii cu si despre Sistemul Sanitar autohton


 Ceea ce voi prezenta in randurile de mai jos reprezinta doar o fantezie!
 Se doreste a fi doar un strigat de alarma, o sirena patrunzatoare, un glas gutural ce se vrea a fi auzit!
 Ironia , chit ca nu o veti accepta se impune treptat-treptat ca singura arma impotriva nepasarii si a plictiselii!

............................................................................................................
  Este binecunoscuta grija pentru sanatate. Insa, de la un timp incoace, respectul pentru doctori a devenit doar o insipida gluma de...salon!
    
                  
 Parol, pentru cei ce ne conduc si ne vor ..."sanatosi" mi se pare o crasa nesimtire, deoarece nu am cum s-o cataloghez altfel!
 "Alo, doctore!" a devenit probabil o insertie aproape ironica, cu tenta belicoasa, daca tinem cont cine este  in functia de primar general al Capitalei.
 Dar acum nu ma voi lega de acest aspect .Mai degraba, fara a ma considera "specialist" si totodata fara a "trata" subiectul pe cale stiintifica am sa expun cateva idei.
 De exemplu, ce vi se pare atunci cand sesizati "halatul", cand auziti notiunea de "spital" asociata celei de tara, de Romania?
 Si acum, sa nu incepeti sa plangeti si sa huliti Sistemul, deoarece fiecare are propria lui contributie, mai mare sau mai mica!
 Insa, in atare conditii grija pentru a functiona in parametrii optimi ar trebui sa ne preocupe si chiar sa ingrijoreze clasele, elitele ce au impresia ca ne conduc si ne vor .."sa traim bine!"
Crescuti intr-o cultura a fricii de halate albe si costume, romanii amana sa mearga la doctor sa se caute, de teama sa nu se trezeasca cu cine stie ce boala in stadiu terminal sau sa fie ignorati de medici, extrem de deprimati ca au salarii foarte mici.

Potrivit unor studii de ultima ora , numai putin de 20% dintre romani merg la medic numai o singura data pe an, impinsi de dureri de falci, spate sau cine stie ce fracturi, luxatii.

In schimb, in timp ce 13% din populatie aleg sa nu mearga deloc, si ajung in cele mai multe cazuri cu salvarea, numarul de « sanatosi » ramane alarmant de mare, tinand cont de conditiile « de vis » asigurate de mai bine de 20 de ani incoace !

Studiile au mai aratat ca cei mai atenti cu sanatatea lor sunt pensionarii burghezi, care au bani sa investeasca in analize si tot felul de investigatii, teama de moarte fiind doar o adevarata calamitate, in conditiile in care serviciile funerare au explodat de-a dreptul !

  Medicii sunt disperati de aceasta situatie declarand ca pur si simplu someaza prin spitale. "Nu se intampla nimic toata ziua, pacientii apar din ce in ce mai rar si au boli minore. Ne plictisim groaznic", au declarat cu profunda dezamagire medicii care se gandeste serios sa faca altceva in viata.
 Nici medicii generalisti nu o duc mai bine, majoritatea pacientilor lor preferand sa se trateze singuri acasa cu leacuri babesti, evitand in acest fel niste cheltuieli inutile. "Rar apare cate un batran bolnav inchipuit, nu putem sa ii tinem prin spitale, sunt sanatosi tun", mai spune  evaziv si toatal abatut cate un medic.
Dar exista si alte cazuri ce as dori sa nu insist asupra lor. Ca sa amintesc in treacat si de "miracolele" doctorilor si a leacurilor. 
Sapte doctori romani prescriau in 2007, fiecare, medicamente de peste un milion de euro. Totul din bugetul asigurarilor sociale. Dupa cum vedeti, medicamentele astea au si efecte secundare. Pe mine, de pilda, ca platitor la bugetul de sanatate, m-a luat instantaneu durerea de cap la aflarea acestor sume. Stau insa si ma intreb: daca eu sufar foarte mult din cauza stirii sau si pe dumneavoastra va incearca senzatia de vertij? In aceste conditii, nu ne mai ramane decat sa traim cu singura avere (speranta ca ne vor ocoli orice, de la bani bana la boli)  si ca ne va ingadui Bunul Dumnezeu sa traim (si o scriu fara de ironie) sanatosi pe acest pamant!

 Iar, inainte sa aveti ocazia sa va dati o impresie, un comentariu, fara nicio trimitere va provoc sa audiati si aceasta melodioara (in special cei vizati de mine -acei cu slogane atat de populiste...)



                                       Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu