Translate

marți, 12 octombrie 2010

Ce ai vrea sa stii daca ai putea vedea viitorul?

  Ideea aceasta e una cu adevarat provocatoare. Are rost sa o "tratez" sau sa o prezint, fara sa devina doar o mica discutie sau ( Doamne-iarta-ma!) o nesuferita barfa!
Am acceptat ideea exact ca o provocare! Una mereu "en vogue".

 Cool as fi tentat de a scrie, de a zice si chiar de a sustine! Insa, am sa incerc sa prezint dintr-un alt punct de vedere, tot acest ...studiu de caz!
 Bine-bine, poate ca majoritatea, fara a sti de la inceput, prin intuitie sau deductie (nu e acelasi lucru, credti-ma!) vor capata pe langa experienta de rigoare si aceaa formula, taman in secunda doi!
Chiar e un raspuns valabil!
 Eh, credeti-am, incerc totusi sa ma detasez si sa nu ma integrez in aceasta categorisire! Nu ca m-as considera ca ceilalti, dar tind sa cred ca , la fel ca dumneavoastra , fiecare in felul sau e unic, special!

 De ce?
 Simplu! Mentionez dintru inceput, ca sa fiu bine receptat!Nu incerc sa impresionez pe nimeni prin aceasta postare! Sunt natural, fara a ma preface, o importanta marturie fiind cele peste 1070 de postari! Sunt constient de un lucru esential-deoarece nu prea conteaza numarul lor, ci doar esenta cum bine e de apreciat!
Ducand discutia intr-un registru mai relaxat as fi tentat sa glumesc si sa va spun ca nu as considera tehnologia sinonima progresului sau viitorului...
Acum, sa nu ma credeti mai "fariseu" decat autenticii preoti ai Templului! Nu de alta, incerc sa ma prezint asa cum sunt si bineinteles sa creionez in tuse puternice acest subiect cu adevarat incitant!
Fara sa utilizez metode specifice, (deoarece am mai intalnit si la alte concursuri de acest gen) am ales pentru dumneavoastra un autre...point de vue! Si chiar mi-ar face placere sa stiu cum anume ati reactiona si cum anume m-ati percepe! Chiar doresc si vreau sa aflu raspunsul! Sau raspunsurile, deoarece consider ca un om trebuie sa porneasca si de la a-si pune intrebari si de a cauta raspunsuri!
Da,toate bune si frumoase! Pana la un punct! Insa consider ca totul ar trebui sa decurga intr-o ordine fireasca!

Despre viitor, de-a lungul existentei s-au emis pareri, teorii, s-au scris carti, tratate! Chiar s-a decretat ca fiind o stiinta!
Si, ca tot veni vorba de "cum anume vad viitorul", ce ziceti de o proiectie de-a noastra, chiar din secunda imediat urmatoare?
Teoretic totul ar fi posibil, practic...calatoria in timp are doar un altfel de sens.
Insa , ramane o alta coordonata.
Insa, ca instrument si ca ramura exista futurologia. Dar ce este oare?

Futurologia sau viitorologia este literalmente știința viitorului.Acum sa nu aveti impresia ca nu m-ar interesa! Daca aceasta se concentrează pe studierea legilor și metodelor noi de previziune a viitorului, cu atat mai bine!
Am certitudinea, fara a fi studiat indeajuns (recunosc, aici am fost superficial pana in acest moment) ca reprezinta o oglinda a istoriei, mai bine zis o redare fidela a viitorului?
Putin probabil...

Obiectul futurologiei este fara doar si poate definirea omului, viitorul istoriei si al culturii sale!

 Viitorul ne intriga in asemenea masura, incat (fara sa vrem)  uitam de trecut (cu extrema usurinta, lejeritate) si ...cateodata nu dam prezentului sansa de a ne face sa-l constientizam!
Recunoasteti aceasta? Daca am zabovi nitel si ne-am inchipui trecutul, prezentul si viitorul, am fi tentati sa le dam coeficiente, sa abordam grafice complicate etc
Dar, posibilul adevar e undeva departe de intelegerea noastra!
Fara sa ma inscriu in vreo tabara ce apara fel de fel de supozitii, teorii alambicate , contestate, consider ca viitorul este mai mult decat o proiectie a tot ceea ce am realizat in trecut, deoarece clipa prezenta este importanta, chiar aduce a nota de hazard,de imprevizibil!

 Viitor, un mare semn de intrebare sau doar o simpla enumerare de fapte posibile, de actiuni petrecute intr-un anumit timp (cronologic)?
Eh bine, poate ca da ...poate ca nu!

 Acum, sa nu care cumva sa ma intelegeti gresit!Contrar multor speculatii, eu mi-as dori sa aflu nu cat anume am de castigat, de trait ci cum si cand , urmasii nostrii vor avea sansa de a ne multumi (sau nu) pentru ceea ce am realizat!
Nu incerc sa fac apologie niciunei generatii, nu sustin niciun fel de teorie (mai mult sau mai putin stiintifica) ci doar incerc sa raspund, in felul meu la aceasta provocare!
 Da, am nominalizat aceasta retorica intrebare ca o provocare, tinand cont de cele trei verbe -"a vrea", "a sti" si "a reusi!"Mijlocul de exprimare a acestor actiuni inca nedescoperite, inca neetalate se proiecteaza in viitor!Este binecunoscut acest fapt, chiar are valoare de incontestabilitate!

 Dar, permiteti-mi sa duc discutia si intr-un alt registru...
Unul mai putin riguros, mai putin scortos (daca se poate vorbi si ati remarcat ...pana in acest moment, ca nu ma dau inapoi!)
 In afara faptului ca am credinta puternica, in ceea ce ma priveste as dori sa aduc in discutie si factorul nominalizat prin termen ca "hazard". "imprevizibil!"
Aceste notiuni exista si se proiecteaza si ele! Numai ca, omul nu are capacitatea de a le utiliza, de a dispune de beneficii! De aceea, Creatorul are in pronia Sa grija de noi!
Adica, in traducere libera viitorul fiecăruia este în propriile sale mâini şi că fiecare dintre noi beneficaza de un set de şanse pe care destinul sau chiar Bunul Dumnezeu ni le scoate în cale şi de care noi putem sau nu să profităm.


Fiecare dintre noi ne putem modela destinul şi putem alege singuri căile pe care dorim să mergem. Insa, exista intotdeauna o marja de eroare, in care omul, in setul de optiuni o poate achizitiona!

V-ati fi dat seama daca nu exista niciuna dintre acestea, oare am mai fi avut sansa sa ne gandim si sa participam acum, cu idei , cu posibile scenarii cu si despre noi, proiectate in viitor?
Evident, raspunsul poate fi categoric negativ!
Dar, altceva vreau sa subliniez! Viitorul este o continuă succesiune de alternative, de răscruci şi intersecţii. Sunt de parere ca orice, oriunde si oricum totul depinde de individ cum anume îşi construieste viaţa la care aspiră şi  îşi foloseşte cu înţelepciune liberul arbitru de care dispune, pentru a face alegerile care i se potrivesc.
 Ca viitor om de cultura imi doresc sa traiesc onorabil, respectat nu numai de catre cei ce ma cunosc si ma apreciaza, dar as indrazni sa cred ca ar fi ideal sa fiu bune relatii si cu cei ce nu ma stiu!
  Si, ca sa sintetizez...totul ar suna de asemenea maniera!
Viitorul in mod sigur nu e trecutul si nici prezentul... dar se consuma cu fiecare secunda ce trece deoarece chit ca am dori sa-l stim, tot nu ne-ar ajuta sa evoluam, sa ne maturizam si sa traim in pace si armonie, decat parcurgand fiecare clipa, fiecare ceas cu acest obiectiv, cu acest deziderat!
Cheia la acest posibil raspuns se afla tot in noi, in capacitatea fiecaruia de a spera, de a gandi si de a se proiecta (fara aparatura sau procedee magice) doar cu ajutorul gandului!


Aceasta insemnare participa in concursul organizat de RCA ieftin!


                                                                      Zadkielix alias D.M

2 comentarii:

  1. foarte frumos articolul .. te-am votat. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai scris un articol extrem de personal, cu multe idei ce s-ar preta!
    Ai un stil destul de persuasiv, deoarece imaginea ta de om altfel, rebel cum te descrii este una potrivita unei imaginatii si elocvente de-a dreptul fascinante!
    Si, chestiunea aceasta am scris-o acum, din imboldul inimii de a te recunoaste , fara sa exagerez drept un tip destul de dibace in a utiliza cuvitele intr-o maniera artistica!
    Recunosc, m-ai impresionat!
    Fie ca vei fi luat in seama sau nu, vei castiga ceea ce unii denumesc (fara sa devin ironic) experienta si un drum catre evolutie spirituala!
    Si, iniante sa ti spun ca ti-am acordat votul meu, dintre toti cei 30 calificati, recunosc si imi place stilul tau de a prezenta ce, la prima vedere pare dezorganizat insa denota extrem de multa originalitate, spontaneitate!
    Te felicit si din alt punct de vedere! Intretii un blog, fara a face valuri si a cumpara domenii , a gazdui alti oameni (bloggerist-ic vorbind :D)!
    Mai mult decat atat, cu mijloace simple dar eficiente-ideea, cuvantul m-ai cucerit deoarece reusesti sa te faci inteles, remarcat, chit ca multe din postarile tale sunt si infiereaza Sistemul, parodiaza, critica sau dezvolta idei tratandu-le in modul tau!
    TOATE CELE BUNE SI SPER sa castigi un loc deoarece meriti! Si, raman din acest moment un fan declarat de-al tau!

    RăspundețiȘtergere