Translate

joi, 19 august 2010

Un super documentar-Kapitalism, reteta noastra secreta

Un super documentar-Kapitalism, reteta noastra secreta am avut ocazia de a-l viziona, in Vama Veche, la o terasa draga mie si celor cu care am petrecut niste clipe minunate!
 Mai mult decat atat, am indraznit sa-l abordez pe acest om, acest regizor Alexandru Solomon ce mi-a oferit cu generozitate si un autograf pe unul din afise.
 Am si comentat si l-am felicitat, din postura mea de nespecialist, dar iubitor de adevar si frumos, pe acest om ce a strans un material exceptional ce arata cum, cine, de ce , in ce fel unii dintre smecherii imbogatiti peste noapte au reusit sa prade aceasta tara...




"Kapitalism - reteta noastra secreta" - de Alexandru Solomon, imaginea Andrei Butica. Cu: Dinu Patriciu, George Becali, George Copos, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Padure si Dan Voiculescu.


Nu stiu cum se face, dar ma simt bucuros si onorat sa intru in contact cu asemenea oameni deosebiti.
 Voi incheia aici aceste ganduri, nu inainte de a reitera unele vorbe de-a dreptul memorabile ale maestrului Mircea Eliade, preluate dintr-un articol din 1937 .
Articolul se încheia așa : ”Singurul lucru care intereseazã este faptul cã nici un om politic român, de la 1918 încoace, n-a stiut si nu stie ce înseamnã un stat. Si asta e destul ca sã începi sã plângi”.
Exprima perfect starea ce s-a dorit a se prezenta, numai ca, intr-o maniera extrem de caustica,joviala si lipsita de inhibitii.

"Kapitalism - reteta noastra secreta" nu doar spune lucrurilor pe nume in 80 de minute, dar o face intr-un mod coerent, deloc isteric, plin de substanta, de umor si ironie, intr-un discurs care e si foarte elegant vizual. Cineastul foloseste animatia corespunzatoare si diverse gaselnite care ii permit sa se joace cu interviurile pe care le-a luat personajelor sale...
Filmul se termina exact cand trebuie, fara a te incarca cu informatii pe care nu le-ai mai putea procesa, dar te lasa cu o mare curiozitate: ce reactie vor avea personajele filmului dupa ce se vor vedea pe ecran?


Zadkielix alias D.M

Un comentariu:

  1. Politicianul roman "mare" atat la sfat cat si la buzunar are un anume comerț cu istoria.
    Dă și primește de la istorie, o simte mereu, o încarnează uneori.
    Cum sa zic, colega?
    Treceți acum, rapid în minte pe toți cei care aglomerează scena politică românească de astăzi. Adică televizoarele.Ce remarci, Zadkielix?
    Cînd îi vezi sau îi auzi, ai sentimentul istoriei? Să dau doar un exemplu despre ce înseamnă viziune?
    Mia bine lipsa...

    RăspundețiȘtergere