Translate

duminică, 29 august 2010

MOASTELE SF.IOAN BOTEZATORUL DESCOPERITE IN BULGARIA IN IULIE 2010

MOASTELE SF.IOAN BOTEZATORUL DESCOPERITE IN BULGARIA IN IULIE 2010





                                      




Părticele din Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice din Sudul Bulgariei, în oraşul Sozopol, au anunţat în urmă cu 3 zile arheologii – duminică 1 august 2010. Arheologii investigau insula Sfântul Ioan, în largul insulei Sozopol, la Marea Neagră, unde au descoperit o mică raclă - relicvariu – zidită în Altarul unei biserici vechi care poartă hramul Sfântului Ioan Botezătorul. Racla, care a fost deschisă duminică, conţine părticele mici din braţul şi piciorul sfântului, după cum raportaseră arheologii, intr-o prima faza, citaţi de Novinite. Racla are forma unui sarcofag şi a fost descoperită de către echipa Prof. Kazimir Popkonstantinov. De-a lungul secolelor, au existat controverse legate de localizarea Moaştelor Sfantului Ioan Botezatorul. Oraşul Sozopol este unul dintre cele mai vechi oraşe aflate pe litoralul Mării Negre, datând din epoca bronzului. Acesta a fost colonizat de greci, în frunte cu filozoful Anaximandru, în jurul anului 610 î.Hr.. Sozopol devenind un centru creştin timpuriu, cu episcop propriu. Arheologii consideră că Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul au fost aduse aici din Constantinopol, conform unei declaraţii date ulterior de ministrul Bojidar Dimitrov. "Presupunem că, în antichitate, cineva din Patriarhia de Constantinopol a donat o parte din sfintele moaşte mănăstirii "Sfântul Ioan Botezătorul", a declarat acesta duminică, adăugând că interesul arheologic asupra insulei Sfântului Ioan (Ivan) a început în urmă cu aproximativ 25 de ani. Dimitrov a luat parte la ceremonia oficială de duminică, la care au mai participat, de asemenea, specialişti, parlamentari şi jurnalişti. Arheologii au anunţat că moaştele Sfântului Ioan Botezătorul includ părţi ale unui braţ, ale tălpii piciorului, dinţi şi un os facial. Şeful echipei de arheologi, prof. Kazimir Popkonstantinov, a predat Moaştele Episcopului de Sliven, Ioanikii, care probabil va decide locul în care vor fi depuse. Potrivit ministrului bulgar, moaştele ar trebui să fie aşezate în Biserica Sfântul Gheorghe, aflată lângă Sozopol. La deschiderea oficială a raclei, şeful echipei de arheologi, prof. Kazimir Popkonstantinov, a declarat că racla este realizată din alabastru, şi nu din marmură, aşa cum se crezuse anterior.










Sursa: www.lacasuriortodoxe.ro






Azi, credinciosii crestini praznuiesc Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul. De curand, fragmente din moastele lui au fost descoperite pe o insula de langa orasul bulgaresc Sozopol.






Desi oficialii bulgari s-au grabit sa proclame localitatea drept Noul Ierusalim, e bine de stiut ca moaste ale marelui sfant se gasesc in multe locuri din lume, inclusiv in Romania.






La sfarsitul lunii trecute, o echipa de arheologi bulgari condusa de prof. Kazimir Popkonstantinov anunta descoperirea, pe o insula din apropierea localitatii Sozopol, unul dintre cele mai vechi orase de pe litoralul Marii Negre, colonizat de greci in jurul anului 610 i.H., a unor fragmente din moastele Sf. Ioan Botezatorul.






Mutate intr-o caseta din argint






Relicvele - particele dintr-un brat, un picior, din craniu si un dinte - au fost gasite intr-o mica racla din alabastru ce fusese zidita in altarul bisericii unei foste manastiri de pe insula ce poarta chiar numele sfantului. Stirea a facut valva, iar autoritatile bulgare au dat evenimentului o amploare uriasa. Ministrul bulgar pentru diaspora, Bojidar Dimitrov, a vorbit chiar despre proclamarea Sozopolului drept Noul Ierusalim, lucru ce ar duce, conform acestuia, la imense avantaje economice rezultand din dezvoltarea turismului ecumenic si a pelerinajelor spre locul unde se afla moastele. Ele au fost incredintate initial Episcopului de Sliven, Ioanikii, ulterior ele fiind depuse, pana la inaltarea unei noi catedrale, in Biserica Sf. Gheorghe de langa Sozopol. In acest sens a fost facuta o noua caseta, dar din argint, pentru odihna pretioaselor relicve. Saptamana trecuta, acelasi Bojidar Dimitrov a anuntat, citandu-l pe unul dintre expertii Vaticanului in identificarea sfintelor moaste, Michael Hesseman, ca ramasitele gasite sunt autentice, astfel incat credinciosii pot sa-si planifice de-acum pelerinaje catre Sozopol.






L-a botezat pe Mantuitor






Sf . Ioan Botezatorul, numit si Inaintemergatorul, a fost prorocul ce a vestit aparitia lui Hristos, botezandu-l in apa Iordanului.






Traind in pustie, acoperit doar cu o haina din par de camila, mancand lacuste si miere salbatica, Ioan a propovaduit venirea lui Hristos si le-a cerut oamenilor sa se caiasca. Dumnezeu l-a ales pentru a-l boteza in apa Iordanului pe unicul sau Fiu, acesta fiind si momentul de glorie al lui Ioan. El a criticat dur relatia si casatoria lui Irod Antipa, conducatorul Galileii, cu fosta sotie a fratelui sau vitreg, Irodiada. La un banchet udat cu mult alcool, Salomeea, fiica Irodiadei, ii cere lui Irod, la indemnul mamei sale, capul Botezatorului, in schimbul favorurilor sexuale. Astfel, Sf. Ioan, deja intemnitat, va fi decapitat.






In ziua de 29 august, crestinatatea pomeneste astfel Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul, numit de Iisus Hristos "cel mai mare om nascut din femeie”.






Cinci biserici din Bucuresti au relicve ale Inaintemergatorului






Bisericile din Romania adapostesc nenumarate relicve sfinte, inclusiv fragmente din moastele Sf. Ioan Botezatorul. Doar in Bucuresti, acestea pot fi aflate in cinci biserici, ele fiind scoase la zile de sarbatoare.






Pe Calea Victoriei se afla Biserica Sf. Vasile cel Mare - Victoria. La loc de cinste, in relicvariumul ce pastreaza si moastele altor sfinti ai bisericii crestine, se afla si un fragment din trupul Sf. Ioan Botezatorul. "Noi l-am mostenit aici, dar, din cate stiu, sfintele moaste au fost daruite, dupa 1990, de un credincios, fiind aduse de la o manastire din Moldova”, afirma preotul Cristinel Trandafir.






Unele odoare vin de la Muntele Athos






Odoarele sunt scoase spre inchinaciune in zile de sarbatoare sau la datele de praznuire a Sf. Ioan Botezatorul, fiind socotite a avea puterea de a tamadui boli trupesti si sufletesti. Intr-un alt loc, in Biserica Icoanei, se pastreaza, de asemenea, un mic fragment de moaste ce apartin aceluiasi mare sfant. "Le-am primit de la una dintre manastirile de pe Muntele Athos”, marturiseste preotul-paroh Ion Popescu. "Le scoatem in fiecare duminica si in alte zile de sarbatoare”. De asemenea, alte biserici din Capitala ce detin astfel de sfinte relicve sunt Biserica Mihai-Voda, Biserica Delea Veche si Manastirea Radu-Voda.










SURSE:


http://www.reintregirea.ro/



http://stiri.rol.ro/
 
                                                                                Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu