Translate

joi, 17 iunie 2010

Reactii in presa internationala dupa evenimentul cauzat de respingerea ultimei motiuni

Marile agentii de presa internationale informeaza ca Parlamentul a respins motiunea de cenzura si vorbeste despre planul de austeritate, pe care il numeste "draconic", dar si despre criza sociala ce risca sa apara.




* AFP: "Planul de austeritate draconic poate provoca o criza sociala in Romania"





France Presse informeaza ca Parlamentul a respins motiunea de cenzura impotriva guvernului, fapt ce "deschide calea catre un plan draconic de austeritate". Agentia consemneaza numarul voturilor si incheie spunand ca, in cursul dezbaterilor, mii de sindicalisti si pensionari au protestat in fata Parlamentului, cerand demisia premierului Emil Boc si a presedintelui Traian Basescu.



Agentia Reuters informeaza de asemenea despre respingerea motiunii si mentioneaza programul "premierului Emil Boc de reducere cu 25% a salariilor din sectorul public si reducerea cu 15% a pensiilor". Reuters noteaza faptul ca, in legatura cu Romania, "al doilea cel mai sarac stat din UE", exista temeri potrivit carora tulburarile sociale vor afecta programul de austeritate, dar probleme dupa tiparul celor din Grecia, potrivit NewsIn.



Associated Press consemneaza faptul ca guvernul roman a supravietuit "la limita" votului de marti. Agentia da detalii despre planul de austeritate si spune ca o decizie din partea Curtii Constitutionale este asteptata inainte ca masurile de austeritate sa fie demarate. Si AP vorbeste despre protestele din fata Parlamentului din cursul dezbaterilor, mentionand faptul ca protestatarii au aruncat cu apa asupra politiei, iar un grup a dat foc unor efigii cu numele ministrilor, infipte in tepe.



Motiunea de cenzura a picat. Guvernul Boc "ramane in picioare"



"Nicio alta tara care trece prin criza nu a facut astfel de reduceri. Au avut reduceri de 5%, dar nu s-au atins de pensii", a spus o pensionara citata de agentie. De asemenea, AP aminteste ca Romania a luat un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, UE si Banca Mondiala, anul trecut.



Bloomberg anunta numarul voturilor si publica o declaratie a analistului Adrian Moraru. "Legislatorii sunt constienti ca tara trebuie sa respecte intelegerea cu FMI. Asteapta ca Boc sa implementeze masurile", a spus acesta. Agentia noteaza si faptul ca Boc a intrat in conflict cu sindicatele si cu partidele de opozitie, care spun ca masurile de austeritate vor provoca o criza sociala.



Motiunea a fost respinsa, cum era de asteptat, dar increderea la Bucuresti ramane fragila, noteaza Financial Times, precizand ca guvernul va avea probleme in implementarea programului de austeritate in urmatoarele luni. Cotidianul reia cateva dintre declaratiile lui Boc in Parlament si il citeaza pe Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, din cadrul ING, care a declarat pentru Reuters ca "Este bine pentru investitori ca motiunea a fost respinsa".

Sursa:
http://mediafax.ro/
http://ziare.com/
                                                                                          Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu