Translate

vineri, 25 iunie 2010

Filosofie « pura »




O natură mai fericită cred că eu nu am mai găsit prin ţara noastră. şi dacă natura-i este fericită, priviţi cîte a făcut jucîndu-se superior. Proză şi apostolat ?
  Haideti ca nu doresc sa va plictisesc si sa va tin prelegeri obositoare!
 Ci, vreau sa combin ceva din amandoua directiile, dina cele glume cu subinteles cu substrat si ceva serios...

 Acceptati?
 Va multumesc!

Poate o sa va intrebati si de ce anume. La final o sa veti si de ce ati acceptat acest joc!
:)
 Si sa nu ajungem ca si acest oficial...inecat!


Păi, mai ales vara, mi se întîmplă să nu fiu exact ca o găină (nu chiar beată şi, la drept vorbind, abia ieşită din ou). Plus zecile de martori din Rromanaia care de-abia asteapta sa –i traga de creastă în cadru festiv pe toti acesti pacalici ce se joaca cu cifre, despre pensii si salarii !


Mai bine sau pur şi simplu pe stradă ! Dar dacă accepţi că şi bietul de om e om, atunci e ok.






"Noi nu ne alegem singuri libertatea, noi suntem condamnati la libertate”, spune Jean Paul Sartre in “ Fiinta si neant”.


Pentru a fi liber trebuie sa stii sa faci “alegeri intre alegeri”, libertatea nu este liberul arbitru, ci libertatea de alegere...N-avem insa curajul sa luam cuvantul, dar o sa vorbim mai incolo, pentru ca ne place cum incepe chestia asta cu libertatea, nici nu stiam ca avem asa o condamnare,


Dar, in sine, devine absurda. Lasitatea este problema limita a oricarei filosofii. Dar viata fiind o obligatie biologica, imposibil de invins, delasarea sau lasitatea nu este o solutie !


Sa lansez si alte variante ? Nu s adeptul singurei solutii, cu sens ce ar fi aceea a infruntarii absurdului cu luciditate.


 Romania a trait o perioada de tranzitie de 20 ani, am dat nas in nas cu democratia si cu lazile de portocale pe care romanii le visasera treizeci de ani,.


Dar sa ne intoarcem la Socrate si la “ Cunoaste-te pe tine insuti si asfel vei cunoaste intreg universul si toate fortele sale ascunse”, care devine teza lui fundamentala. Pai mai aveti ceva sa comentati ?


Asta avem, asta primim...Seamana aproximatic cu acea filosofie de-a lui Socrate ce admitea ca “ miracolul nasterii gandirii reflexive, a fazei in care gandirea devine constienta de sine”. .. “ (…...).


Or fi indienii constienti de sine, ca nu muncesc si religia le spune ca n-au nevoie de bunuri materiale, ca, daca rabda aici, se vor reincarna in seici si printi si vor avea cate sapte fecioare, ca stau in fata casei, cu tamburina intre picioare si cugeta la nemurirea sufletului,....
 Numai ca pe-aic in timp ce maimutele le fac praf tiglele de pe case, ca in “ Vin ploile”, or mai fi constienti de sine americanii ca au intrat ca tancul in criza financiara, dupa ce au epuizat cate 28 de carti de credit de caciula, or mai fi constienti de sine suedezii si norvegienii, pentru ca au o protectie sociala si protectie de demnitate, demne de filmele SF!
 Dupa doua veacuri de somaj si doua veacuri de confuzie, adaugate la cinci veacuri de detentie si alte doua veacuri, care fac cat zece, de mass-media capitalista, cand bietii de noi, inca mai avem in gene “Scanteia” si ne asteptam ca toti sa fim egali si chiar asta citim printre randuri, cum, naiba, sa mai muncim si unde, in fond, vrem sa fim egali, si asta pe buna dreptate, cu aia care nici ei nu muncesc, dar, se descurca, iar noi stim ca trebuie sa fim egali cu ei, asa ca stam ca indienii sub stresini, dar nu avem maimute si nici constinta de sine, reflexiva sau nereflexiva....
 Restul e...pur adevar sau adevar pur?

 Intrebati-i pe ei...




                                   Zadkielix alias D.M


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu