Translate

joi, 10 iunie 2010

Controlul bugetelor tarilor din U.E

Citez din articolul REFERITOR LA CONTROLAREA DE CATRE BRUXELLES A bugetelor tarilor fin U.E!:




Comisia Europeană va verifica, în detaliu, situaţia economică a ţărilor UE. Deficitul bugetar care depăşeşte 3% atrage sancţiuni dure. Bugetele ţărilor din Uniunea Europeană vor fi verificate la sânge de Comisia Europeană, cu ajutorul Eurostat, înainte să fie aprobate de parlamentele naţionale.



Statele care, în urma controlului, vor fi depistate că au depăşit deficitul bugetar de 3% vor fi sancţionate. Este decizia luată, ieri, de cei 27 de miniştri ai Finanţelor din UE.



Bugetele ţărilor comunitare vor fi verificate de biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, relatează publicaţia germană „Sudkurier”.



Dacă are îndoieli că datele economice furnizate de guverne sunt „ajustate”, instituţia cu sediul la Luxemburg are dreptul să controleze veridicitatea lor – o premieră în istoria UE, care conferă mai multe puteri Eurostat. Executivele europene – prin urmare, şi cel de la Bucureşti – sunt obligate să permită Eurostat accesul la toate datele privind finanţele la nivel naţional, regional, ba chiar şi local.



Dacă au semne de întrebare privind informaţiile furnizate de ţările membre, reprezentanţii biroului de statistică al UE se pot deplasa în statele respective. Ei au dreptul să controleze, relatează surse de la Bruxelles citate de jurnaliştii de la „Sudkurier”, inclusiv cheltuielile cu asigurările sociale.



Sancţiuni pentru deficite mari



Toate cele 27 de ţări europene trebuie să pună la dispoziţie „inspectorilor” Eurostat instrumentele de lucru prin care au realizat statisticile economice naţionale.



Pentru a consolida Pactul de stabilitate după criza din Grecia, care a dus la o depreciere considerabilă a euro, miniştrii de Finanţe europeni au hotărât să introducă noi sancţiuni pentru ţările cu datorii prea mari.



Vizate sunt statele care au deficit bugetar mai mare de 3% şi o datorie guvernamentală mai mare de 60% din Produsul Intern Brut.



Preşedintele UE, Herman van Rompuy, a explicat pe înţelesul tuturor ce înseamnă decizia: „Până în prezent, o ţară era amendată numai dacă trecea pe roşu (n.r. – deficit mai mare de 3%). De acum încolo, poate avea probleme şi dacă a trecut pe galben”.



În privinţa tipului de sancţiuni, nu a fost luată o decizie la nivel comunitar. Însă, potrivit EuObserver, sunt luate în calcul diminuarea fondurilor structurale acordate respectivei ţări şi pierderea dreptului de vot în consiliile UE. Ultima dintre propuneri presupune însă schimbarea Tratatului European. Obiecţii există şi în privinţa tăierii banilor UE.



„Sancţiunile trebuie să fie valabile pentru toată lumea. Nu putem accepta tăierea fondurilor structurale, pentru că ar însemna să sancţionăm doar cele mai sărace dintre statele membre. Doar ele primesc fonduri structurale”, a declarat ministrul polonez pentru Afaceri Europene, Mikolaj Dowgielewicz.

 
  Sursa:
 Ziarul Adevarul,editia on-line
 Alte blog-uri romanesti
                                                                                      Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu