Translate

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Tragedie poloneza



  Tragedia aviatica din apropierea orasului rusesc Satyn m-a induiosat, m-a emotionat!
Mi-am adus aminte de celebrul mars funerar al celebrului compozitor romantic polonez Frederic Chopin.
 Acum, cuvintele ar fi bune sa fie ascultate pe aceasta muzica.Nu gasesc explicatii, nu caut sa recurg la analize sofisticate, insa as cere o anumita atentie, o delimitare.
 Iar până la o delimitare de crimele istorice, lumea continuă să se întemeieze pe suferinţele celor buni...Ori de cate ori privim in istoria mai mult sau mai putin recenta, in asemenea mod se produc ecuatiile!
 ” Din pacate lumea care se intemeiaza pe suferinta celor buni, nu poate fi o lume mai buna sau macar din ce in ce mai buna. Ne-am obisnuit sa gandim in mod…statistic, totul, chiar si cand vorbim de situatia unor oameni, mai putin cand printre aceia suntem fiecare dintre noi. Atunci ne amintim ca suntem ,totusi, oameni...
 Insa, suferinta uneste oamenii, face sa cicatrizeze tot acest marasm provocat de lasitate si inconstienta.
 Ca doar, in toate regimurile, S-AU PRODUS SI ASEMENEA FENOMENE!
  Democratia se traduce prin vointa majoritatii.
  Lech Kaczynski era cunoscut ca un nationalist, conservator, pe alocuri rusofil. Era, in felul asta, in asentimentul multor polonezi care nu erau dispusi sa uite sau sa ierte. Gestul sau, incercarea de cicatrizare a ranilor istoriei, sunt cu atat mai importante.




Cariera lui seamana cu aceea a unui om ce a dorit destule. Fost primar, devenit presedinte, Kaczynski, are insa in plus exprienta anticomunismului practicat pe teren in randurile Solidaritatii.

Urat de stanga poloneza, apropiat al bisericii catolice, Lech Kaczynski (impreuna cu fratele sau geaman, fost premier) a condus tara pe un drum care a ferit-o de criza economica insa a provocat nenumarate zgomote de nemultumire prin capitalele marilor puteri europene. Intransigenta fostului presedinte in chestiuni care tineau de istoria nationala, relatiile cu Germania si Rusia mai ales, era privita ca un semn de inadecvare, de ancorare intr-un trecut pe care multi nu vor sa si-l aminteasca.



Birocratia fara memorie istorica il ura pe Kaczynski insa a fost obligata sa tina seama de el iar asta, pe termen lung, i-a asigurat Poloniei un loc aparte in peisajul european. Polonia si-a castigat un meritat loc de mijloc, departe de piticii estului, printre care, din pacate, se afla si Romania. Nu a devenit una din puterile continentului insa Varsovia nu era prea des confundata cu Vilnius-ul sau Riga.


Biografia lui Lech Kaczynski si istoria recenta a Poloniei contin multe detalii pe care le putem gasi si in Romania. Dar si o suma de lectii pe care nu ni le-am insusit inca.



 Eroare de pilotaj sau altceva?
 Nu doresc sa lansez sau sa produc fel de fel dse scenarii, insa multe intrebari, raman si pana acum nerezolvate!
E o lecţie de decenţă care însoţeşte aceste precizări cu imagini din Varşovia ale polonezilor adunaţi în faţa Administraţiei Prezidenţiale şi în pieţele publice… ca să cânte. Şi mă gândesc că o astfel de solidaritate în suferinţă nu putea veni decât de la polonezi.

Dar dincolo de drama teribilă care s-a abătut iar asupra lor, în ziua în care polonezii ar fi trebuit să-şi comemoreze eroii, ucişi în execuţiile staliniste ale celui de-al doilea război, nu pot să trec cu vederea un amănunt care ar putea reprezenta un semn al istoriei.Rusia a refuzat să condamne explicit aceste execuţii şi să se dezică de ele… Nu ştiu DE CE...
  Poate că prezentul ne-a dat un semnal că Rusia nu e încă ceea ce victimele trecutului său ar fi vrut să devină....

     Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca pe toti cei ce si-au gasit moartea, atat de teribila in nefericitul eveniment aviatic!         

   
                                                            Zadkielix alias D.M

Un comentariu:

  1. eroare umana plus un avion invechit, tu-140 parca... numai bine nu ascultau gurile pacatoase care cereau sa se economiseasca bani din piatra seaca si cumparau o aeronava noua?

    RăspundețiȘtergere