Translate

marți, 12 ianuarie 2010

Cea mai înaltă clădire din lume- fulgerată!

Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă clădire din lume, fulgerată


Cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, a fost lovită recent de fulgere.Turnul are 160 de etaje, a inclus 330.000 de metri cubi de beton şi 31.400 tone de oţel, fiind vizibil de la 95 de kilometri distanţă.
Aceasta este dotata cu 57 de lifturi care asigură transportul la cele 1.044 de apartamente din interiorul clădirii şi la cele 49 de etaje dedicate birourilor, precum şi la un hotel construit sub marca Giorgio Armani.


Designul în formă de "Y" al clădirii, realizat de arhitectul Adrian Smith, a fost utilizat pentru a susţine structura turnului, care se îngustează pe măsură ce avansează în înălţime. În partea superioară, clădirea se transformă într-o structură din oţel finalizată cu o spirală imensă. În cadrul ultimelor etape ale construcţiei turnului, cimentul utilizat în cadrul clădirii a adus şi prelucrat la o înălţime de 605 metri, un record mondial în materie.
Valoarea construcţiei, care a început în 2004, este estimată la peste un miliard de dolari. Companiile care au realizat Burj Dubai sunt Samsung Engineering & Construction (Coreea de Sud), grupul BESIX (Belgia) şi Arabtec (Emirate Arabe Unite).


Burj Dubai este piesa centrală a unui nou district comercial în valoare de 20 de miliarde de dolari, Downtown Burj Dubai, care mai include 30.000 de apartamente şi centrul comercial Dubai Mall, unde există spaţii pentru 1.200 de magazine. Compania care s-a ocupat de construcţia Burj Dubai consideră însă că vor trece cel puţin 10 ani până ce recordul stabilit de acest turn va fi doborât.

Unii consideră că Burj Dubai va fi ultimul proiect gigant care a adus faimă Dubaiului, alături de insula artificială Palm Jumeirah, cu lungimea de trei kilometri.

Construcţia a început la 21 septembrie 2004, exteriorul fiind finalizat la 1 octombrie 2009, iar clădirea a fost inaugurată oficial la data de 4 ianuarie 2010.

  Vizionati cu atentie filmuletul si uimiti-va!

                                                    Zadkielix alias D.M

2 comentarii:

  1. Ce Burj Dubai ...
    Noi am construit anul trecut 42 de km de autostrada intre Turda si Gilau !:D

    RăspundețiȘtergere
  2. ce ii lipseste turnului asta e o gogoasa infipta in varf si e exact precum tepusa cu gosoasa din miticesti...te mai astept la mine pe blog..

    RăspundețiȘtergere