Translate

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Pana si aurul fuge de noi...

Pana si aurul fuge de noi...
Productia mondiala de aur se afla intr-o faza terminala in ciuda pretului record si a eforturilor pe care companiile miniere le depun pentru a gasi zacaminte noi in zone indepartate.

Barrick Gold, cel mai important producator din lume, a anuntat ca, de la inceputul deceniului, productia de aur a scazut cu un milion de uncii in fiecare an, informeaza Daily Telegraph.

De asemenea, resursele din mine s-au redus cu 10% pe fondul scaderii calitatii zacamintelor. Daca in 1950 se obtineau 12 grame de aur pur dintr-o tona de minereu, in prezent concentratia este de numai 3 grame in Statele Unite, Canada si Australia.

Potrivit companiilor din domeniu, varful productiei de aur a fost atins in anul 2000 si de atunci le este tot mai greu sa gaseasca metalul nobil. Si productia din Africa de Sud s-a injumatatit din 1970 cand si-a atins varful.

Situatia a condus la pretul record de 1.118 de dolari pentru o uncie la care a fost tranzactionat miercuri. In ciuda pretului urias, Banca Centrala a Indiei a cumparat in ultimele zile jumatate din cantitatea de aur vanduta de Fondul Monetar International.

De asemenea, si China si-a dublat rezervele de aur pe care le detine, la 1.054 de tone, fiind acum a cincea dupa Statele Unite, Germania, Franta si Italia.

Surse demne de incredere: CNN, Radio France International, Discovery Channel etc

Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu