Translate

marți, 3 noiembrie 2009

IN-CRE-DI-BIL!

Aceasta veste de-a dreptul senzationala m-a determinat sa o preiau si sa o postez!
Despre ce este vorba?

Este cazul unei fetite din Italia in varsta de doi ani: specialistii au demonstrat ca desi nu ii functioneaza decat jumatate din creier, ea este absolut normal dezvoltata din punct de vedere emotional, comportamental si social.

Studiul oamenilor de stiinta de la institutul "E. Medea" (IRCCS) din Puglia, Italia, a fost publicat recent in New England Journal of Medicine. Fetita, in varsta de doi ani, a intrat in atentia specialistilor din cauza unor usoare dificultati locomotorii si de vorbire. Dupa o serie de evaluari si, in mod deosebit, gratie tehniciii rezonantei magnetice, specialistii au descoperit ca o tumora de mari dimensiuni ii afecta acesteia intreaga emisfera stanga a creierului.

Potrivit lui Antonio Trabacca, director al centrului de Neuro-reabilitare din cadrul IRCCS, o astfel de leziune la un adult sau o persoana in varsta ar fi fost devastatoare, dar copiii de varsta evolutiva au o capacitate neuroplastica in masura sa compenseze partile cerebrale care nu functioneaza, si sa faca astfel incat eventualele leziuni sa nu aiba consecinte mari pe parcursul dezvoltarii.

"Cel mai probabil, copilul a dezvoltat trauma in uterul mamei, de aceea intampina dificultati in a vorbi si a se misca, dar ele sunt foarte usoare, iar fetita va putea duce o viata normala", a mai precizat specialistul.

Sursa: ANSA

INCREDIBIL, nu?

Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu