Translate

luni, 28 septembrie 2009

Promisiuni si minciuni pe ...tema data(alt episod)

Remember dureros

Intr-o zi de marţi, 18 August 2009 preşedintele Traian Băsescu critica partidele care se opun asumării răspunderii pe legile educaţiei. Şeful statului revenea la "preocupările" faţă de şcoala românească despre care el însuşi spunea că produce (pe "banda rulanta") ba "tâmpiţi", ba prea mulţi filosofi, în loc de ospătari şi tinichigii.

De data aceasta, el a acuzat faptul că învăţământul scoate şomeri şi diplome false, pe bandă rulantă. Dezbaterea publică privind reforma educaţiei culmina cu un conflict verbal cu liberalul Varujan Vosganian. Dezbaterea publică, iniţiată de preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase, i-a oferit la acea vreme lui Băsescu prilejul de a ataca iar problema învăţământului.

El declara că educaţia este un domeniu "strategic" pentru România, iar partidele care contestă asumarea răspunderii, pe motiv că aceste legi importante trebuie supuse dezbaterii publice, nu au argumente solide. Preşedintele susţinea că problema reformei în sistem se află în atenţia opiniei publice şi a factorilor decizionali încă din 2006, când a fost înfiinţată comisia prezidenţială pentru reforma educaţiei, condusă de fostul ministru PD-L Mircea Miclea.

Şeful statului preciza ca "modernizarea statului are nevoie de o schimbare radicală" şi le amintea partidelor parlamentare că au semnat, în martie 2008, pactul naţional pentru educaţie, în baza căruia comisia Miclea a elaborat o strategie în domeniu, strategie ce a fost supusă dezbaterii publice.

Fără a nominaliza lideri politici sau partide, Băsescu a atacat "fin" cu săgeţi c PSD-ul şi PNL-ul, afirmând că există "unii" care ar dori ca situaţia din domeniul învăţământului să rămână la nivel de diagnostic, fără a fi aplicat şi tratamentul, evident cel prescris de comisia prezidenţială.

"Felicit primul-ministru şi Guvernul pentru iniţiativa de a-şi asuma răspunderea pe un text care îi exprim convingerea că va fi discutat cu toţi semnatarii Pactului şi cu toţi cei prezenţi în sală", a mai declarat Băsescu.

Dar , dupa mai bine de o luna ce se spera? Nu cumva vrem să reformăm sau să cârpim?

Deşi, în pledoaria sa, preşedintele a pus accentul pe propunerile Comisiei Miclea şi a felicitat guvernul, el a precizat că nu militează pentru un anumit pachet legislativ, deoarece este interesat de reforma în sine.
El s-a declarat dezamăgit şi a criticat-o pe Ecaterina Andronescu pe motiv că nu a consultat membrii comisiei prezidenţiale la elaborarea Codului educaţiei, fiind singura responsabilă de introducerea unei rivalităţi între prăţile implicate în procesul de modificare a legislaţiei în domeniu.
Intre timp acest cod a fost votat, elaborat...

Astfel a susţinut că şcoala românească produce şomeri, pe bandă rulantă, şi diplome false. "Şcoala românească nu îşi mai poate permite să fie codaşa clasamentelor internaţionale şi producător de şomeri pe bandă rulantă şi de diplome pe bandă rulantă , aproape la fel de vizibil şi în sistemul privat şi în sistemul de stat", a declarat şeful statului. El a adăugat că victime ale falsului în diplome sunt şi studenţii de la stat, nu numai cei din sectorul privat, el nominalizând universităţile din Oradea, Târgu Jiu, mai nou Alexandria sau Universitatea de Medicină din Iaşi, unde se întâmplă acelaşi lucru ca la Spiru Haret.

Vosganian părăsea sala...

Chiar de la debutul dezbaterii, liberalul Varujan Vosganian, aflat de mai multe ori în dispută verbală cu preşedintele, pe vremea când era ministru, a intervenit pentru a aminti că PSD şi PD-L au ajuns la putere promiţând majorarea salariilor dascălilor.

"PNL este conştient de situaţia învăţământului, dar ne exprimăm nedumerirea pentru faptul că preşedintele Camerei iniţiază această reuniune. Dezbaterea trebuia iniţiată de Guvern, iar poziţia sa ne arată că se află într-un impas şi acum se încearcă o acţiune propagandistică care să sugereze interesul partidelor dumneavoastră faţă de educaţie, deşi nu v-aţi respectat angajamentul de a creşte salariile", a spus Vosganian.

El s-a întrebat dacă Executivul nu încalcă prevederile Pactului Naţional pentru Educaţie, deoarece asumarea răspunderii este o improvizaţie, iar semnatarii Pactului s-au angajat să respingă improvizaţiile şi să nu politizeze discuţiile.

Preşedintele Traian Băsescu a intervenit, prea puţin inspirat, transmiţându-i că PNL este partidul care a dat ordonanţa de suspendare a majorării salariilor, ca şi cum, altfel, Cabinetul Boc chiar ar fi dispus creşterea cu 50% a acestora. "Vă amintesc că dumneavoastră aţi dat ordonanţa de urgenţă de suspendare a creşterii salariilor profesorilor", a spus el. Fostul ministru liberal al Finanţelor a părăsit sala de şedinţe.

Înaintea dezbaterii, şi ministrul PSD al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a supărat pentru că i-au fost acordate doar cinci minute pentru a prezenta propriul pachet legislativ.

"Mă mai gândesc (dacă particip la dezbatere,)", a spus ministrul, iniţial. "Am cinci minute. Am primit o invitaţie şi cinci minute am timp la dispoziţie să vorbesc despre acest Cod. Este îngrozitor de puţin", comenta ea, ieri seară.

Între timp, ministrul a revenit la gânduri mai bune şi s-a prezentat la evenimentul care se află în desfăşurare, la Palatul Parlamentului.

La dezbatere este prezent şi premierul Emil Boc, iar în discuţie se află trei pachete de legi - cel elaborat de fostul ministru liberal, Cristian Adomniţei, cel propus de comisia Miclea şi Codul educaţiei avansat de Ecaterina Andronescu.

Miza politică...bat-o vina!

Recent, premierul Emil Boc anunţa că, pe data de 2 septembrie, Guvernul îşi va angaja răspunderea pe un pachet de legi, printre care şi legile educaţiei.
Democrat-liberalii le transmiteau partenerilor de guvernare că nu au decât să iasă de la guvernare dacă nu sunt de acord cu procedura de adoptare a legilor în dispută.

În urmă cu mai bine de o lună, preşedintele Traian Băsescu prezenta la o şedinţă extraordinară de Guvern primele semnale ce a anticipau disputa pe legile educaţiei... Cu acel prilej, Traian Băsescu îi reproşa Ecaterinei Andronescu faptul că şcoala românească scoate prea mulţi filosofi şi prea puţini ospătari sau tinichigii. Ulterior, el îi explica filosofului Gabriel Liiceanu că, de fapt, a dorit să spună că de pe băncile şcolii româneşti ies "tâmpiţi".

Ministrul Elenea Udrea, aflată în vizorul PSD şi PNL pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă, anunţa şi ea că legile educaţiei vor repreznta un test pentru actuala coaliţie, atunci când Guvernul îşi va asuma răspunderea.

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu declarat mai-ieri că nu menţinerea actualei formule politice PSD-PD-L contează, ci reforma educaţiei. "Dă-o-n mă-sa de guvernare", întrebat dacă social-democraţii vor rupe Coaliţia, în semn de protest faţă de asumarea răspunderii pe educaţie.

Dar acum?
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Oradea, în timpul unei întâlniri cu directorii şi directorii adjuncţi de şcoli la Filarmonica din oraş, că se consideră un produs bun al şcolii româneşti....
Schimbare de viziune?
Cu 360 de grade?
Trebuie revizuită curricula şcolară. Trebuie redus numărul de ore, şi, pe cale de consecinţă, se va reduce şi numărul profesorilor. Profesorii care nu sunt capabili să facă faţă în sistemul de învăţământ îşi vor găsi cu siguranţă un alt loc în societate", a spus Băsescu, moment în care sala a murmurat.

La finalul întâlnirii şeful statului le-a spus celor prezenţi că se consideră un produs bun al şcolii. "Eu mă consider un produs bun al şcolii româneşti", a încheiat preşedintele, mulţumindu-le, totodată, cadrelor didactice prezente că îşi fac meseria cu dăruire..


Întrebat de ziarişti după întâlnire dacă îşi menţine declaraţia făcută că şcoala românească "scoate tâmpiţi" şeful statului a răspuns: "Nu retractez nimic. Şi atunci, şi acum mai există şi produse bune ale şcolii româneşti cum ar fi olimpicii".


Dureros şi extrem de actual...
Daca asa gandeste ca trebuie sa nu mai intervina politicul in treburile scolii romanesti, e mai bine! Insa daca are impresia ca scoala scoate si tampiti, automat gandeste ca unii dascali sunt tampiti de-a binelea...
E regretabil!De ce nu demonstreaza aceste lucruri?
Pai, numai din aceste ganduri,fara a mai pune la socoteala ca el ar fi un produs bun al scolii romanesti, presedintele isi cam schimba discursul...
Nu numai ca observa ca avem si valori care inca nu sunt pe deplin stimulate (olimpicii),dar el nu ofera nimic concret! Imi pare rau sa scriu asemenea lucruri... probabil ca el are unele amintiri mai dureroase!
Ma bucura faptul ca aceia ce "DREGEAU" si se integrau in categoria "alesi" vor fi ..ejectati din scoala si din politica, chiar daca sunt atatia care din ura sau din prea mult dispret pentru societatea aceasta romaneasca nu fac nici 2 parale!
CARAGIALE AR MAI LIPSI DIN PEISAJ... Ca doar el a dewscris societatea si moravurile sale, atat de bine intiparite si in actualitate...
Numai ganditi-va la acei "care trebuie sa mearga bine, fac si zic orice ca sa supravietuiasca!"
Pe final mai am o simpla curiozitate...Si sa nu ma considerati radical sau rau-intentionat...Oare cine o sa aiba de castigat din acest bparfumat circ?

Zadkielix alias D.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu